Tu, cel care nu ai luat Bac-ul, simţi ceva? Un supravieţuitor al Holocaustului a terminat liceul la 87 de ani: „Simţeam că stăm într-un mormânt, apoi am decis să fugim. Sub cerul liber, iarna, era groaznic. Ne îngheţau genele şi sprâncenele”

Şi-a petrecut copilăria în poduri, buncăre sau chiar sub cerul liber fugind de nazişti, iar acum a reuşit să îşi împlinească cel mai mare vis: a terminat liceul! Mordechai Miller îi face de râs, la cei 87 de ani ai săi, pe toţi absolvenţii care nu au reuşit să ia Bacalaureatul

Născut în 1931 în Jablonna, un orăşel de lângă Varşovia, Miller apucă să termine clasa I când naziştii invadează Polonia, în 1939. Are 8 ani când viaţa i se schimbă total: familia este obligată să se mute într-un ghetou de evrei din Legionovo, într-o casă străină. Vecinii, însă, încep să dispară unul câte unul, moment în care tatăl îşi dă seama că va veni momentul în care, în plină noapte, poliţia îi va lua ca pe nişte animale şi îi vor duce direct către “eşafod”. 

Începe aşadar să construiască un loc de ascuns în podul noii locuinţei şi reuşesc să scape de monstrul numit “Nazism”, dar cei mai puţin norocoşi sunt duşi direct în lagărul de exterminare de la Treblinka (aproape un milion de evrei sunt ucişi în cele şase camere de gazare). 

În următorii ani, familia Miller se mută dintr-un loc în altul al Poloniei, ajung să locuiască în podul unei femei văduve sau chiar într-un beci abandonat…

“Era atât de mic locul încât simţeam că stau într-un mormânt. Nu aveam aer, lumină sau loc să ne mişcăm. Acesta a fost momentul în care mama a zis că trebuie să plecăm: “Nu vreau să mor îngropată de vie aici”, a zis, iar tata a luat decizia să găsim o altă ascunzătoare”, povesteşte bărbatul.

Mordechai şi fratele său mai mic

Cum cei care îi ajută pe evrei sunt din ce în ce mai puţini şi mai temători, familia lui Mordechai decide să campeze într-o pădure, sub cerul liber, chiar dacă asta înseamnă să fie expuşi ploii sau ninsorii.

“Ne îngheţau genele şi sprâncenele şi încercam să ne mişcăm cât mai mult. Dormeam cu rândul, lipiţi unul de altul pentru a nu ne pătrunde frigul. A fost groaznic”, îşi aduce aminte cu lacrimi în ochi bătrânul.

 

 

În 1945, însă, odată cu terminarea războiului, membrii familiei sunt printre foarte puţinii evrei care supravieţuiesc. Oroarea celor petrecute îi convinge să plece în Israel, iar în 1956 ajung în Statele Unite ale Americii. Mordechai are deja 25 de ani şi o mare dezamăgire: nu a reuşit să îşi continue şcoala!

 

Povestea lui Mordechai este una cu final fericit: are patru copii, şase nepoţi şi doi strănepoţi. A, şi o DIPLOMĂ DE TERMINARE A LICEULUI… Da, la 87 de ani!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *