Este incredibil! Câţi copii trăiesc în sărăcie, în România

Sandie Blanchet, reprezentanta UNICEF în România consideră că drepturile copilului devin realitate nu prin declaraţii, ci printr-un angajament politic susţinut.
„Recunoaşterea unui drept nu înseamnă neapărat şi respectarea lui. În România, progresul indicat de datele statistice naţionale ascunde adesea situaţia disperată a prea multor copii. Sunt copii părăsiţi care trăiesc într-o comunitate săracă, în mediul rural, pentru că sunt de etnie romă, pentru că au dizabilităţi. Aproape 400.000 de copii nu frecventează şcoala în mod regulat, peste 32.000 de copii trăiesc în sărăcie, cu nici doi euro pe zi (…), peste 60.000 de copii sunt separaţi de familiile lor. Drepturile copilului devin realitate nu prin declaraţii, ci printr-un angajament politic susţinut. Puterea şi demnitatea unei ţări nu sunt asigurate prin bune intenţii, ci cu investiţii strategice”, a afirmat miercuri Sandie Blanchet la o dezbatere organizată la Palatul Parlamentului de Camera Deputaţilor, ANPDCA şi UNICEF cu prilejul sărbătoririi a 25 de ani de la adoptarea de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a Convenţiei cu privire la Drepturile Copilului.

Ea a recunoscut că România, ca şi multe alte ţări ale lumii, a făcut progrese „impresionate şi importante” în ultimii 25 de ani în beneficiul copiilor. Blanchet a apreciat adoptarea de către Parlament, ca un răspuns la apelul său din urmă cu un an, a unei iniţiative legislative care interzice instituţionalizarea copiilor mai mici de trei ani. Iniţiativa legislativă a avut-o ca iniţiatoare pe Gabriela Podaşcă, deputată PSD, amfitrioană a dezbaterii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *