Rromii, prapaditii Europei: Cum au ajuns cei mai saraci si numerosi. Unde sunt cei mai multi

Mafiile romanesti inchiriaza copii pentru a-i trimite la cersit pe strazile oraselor din tari occidentale precum Belgia, relateaza presa din aceasta tara.

Recipiente mari sunt depuse dimineata in locuri strategice, iar aceleasi masini vin seara si le recupereaza. Acestia sunt falsii cersetori care apar din ce in ce mai des in orasele belgiene, scrie La Meuse: „O veritabila mafie venita din Romania”.

Aceasta mafie foloseste mii de copii pentru a-i sensibiliza pe trecatori, insa o propunere legislativa urmeaza sa fie depusa pentru a pune capat acestei mafii.

Jurnalistii publicatiei belgiene au constatat ca unii dintre cersetorii de pe strazile din Namur pleaca, odata ce „ziua” lor se termina, cu un mare BMW. Cu toate acestea, fenomenul nu se limiteaza doar la orasul respectiv.

Cersetorii sunt in general copii rromi care sunt recrutati de o vasta retea orchestrata de o veritabila mafie. Copiii trimisi la cersit au fost inchiriati de familiile lor ramase in Romania.

Copiii trebuie sa realizeze o anumita „suma”, altfel familiile lor putand avea de suferit. Multi dintre copii sunt „luati cu imprumut”, fiind chiar batuti in functie de cat produc pe strazi.

Rromii prezenti pe teritoriul belgian sunt in majoritatea lor fara serviciu. Cersetoria este autorizata in Belgia, insa cu o restrictie: exploatarea oamenilor si in special a minorilor este interzisa.

Cu toate acestea, legea belgiana nu este pusa la punct, Curtea de Apel din Bruxelles achitand, in anul 2010, o femeie rroma, condamnata in prima instanta pentru ca a exploatat un copil pe care l-a pus sa cerseasca, pe motiv ca era vorba despre copilul sau. Adica, daca este vorba despre propriul copil, situatia trebuie apreciata diferit.

Din acest motiv, senatoarea Christine Defraigne si colegii sai Martine Taelman si Andre Dubus au decis sa depuna, la inceputul lunii iulie, o propunere legislativa care inaspreste exploatarea copiilor in cadrul cersetoriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *